Перейти к основному содержанию
Больше записей в блоге

Hoe L&D Leader Int Schüssler het werk leuk houdt

Impact, Business, Interview, Klantcase

Int Schüssler is een van de drijvende krachten achter het succesvolle L&D bureau Blend Leren. Met mooie klanten en inspirerende leertrajecten timmert ze al een tijd aan de weg. Hoog tijd om deze L&D Leader beter te leren kennen.

Blend_2023_834.jpg

 

Int Schüssler - mede-oprichter van Blend Leren 

ls-yellow horizontal line LearningStone #fac112.png

Eigenlijk twijfelde Int Schüssler als oprichter van Blend Leren of ze wel geschikt was om geïnterviewd te worden als L&D Leader in de serie interviews van LearningStone, die geschreven zijn om L&D’ers te inspireren. Ze dacht bij zichzelf: dan moet ik ook met enorme uitspraken komen, met hele ‘vette’ en ‘inspirerende’ quotes.

Dat hoeft niet.

Toch is Schüssler absoluut geschikt als inspirerende ‘L&D Leader’. Niet alleen dankzij haar succesvolle carrière, maar ook met haar uitspraken. Ze is niet van de ‘tegelbordjeswijsheden’ en de ‘oneliners', maar ze is juist iemand van de langdurige relaties in haar werkveld. Van precies begrijpen wat de ander zoekt in leertrajecten, en een prettige sfeer bij haar op kantoor. Dat laatste vindt ze ook superbelangrijk, waarover later meer.

Ze portretteert zichzelf zo: ‘Ik zeg wel eens dat ik een specialist ben in generalist zijn. Een generalist moet je ook wel zijn in ons vak: de kennis en kunde zit altijd bij de opdrachtgever, daar zijn de experts, die alles weten van een bepaald thema.’ Het is de typische, bescheiden houding van de gemiddelde ‘L&D’er’. De echte L&D’er zet zichzelf niet op de voorgrond, maar faciliteert en laat de klant, en het leertraject, stralen.

Een oud filmtheater als kantoorpand

Die houding heeft Int Schüssler geen windeieren gelegd. Met Blend Leren zit ze sinds een half jaar in een prachtig historisch pand in het centrum van Utrecht. Hoge plafonds, een heel atelier, en uitzicht op de Domtoren: het oude filmtheater ’t Hoogt – bekend onder Utrechters  - is de komende jaren het onderkomen van Blend Leren.

Blend_2023_805.jpg
Vol liefde praat Schüssler over het kantoorpand. Monumentaal, uit de zeventiende eeuw, van alle gemakken voorzien. Het geldt als thuisbasis voor Blend Leren, maar is ook een studio voor het bedrijf, waar shoots plaatsvinden.

Acht jaar na oprichting doet Blend Leren grote projecten voor ProRail, waterbouwers als Van Oord en Boskalis, jeugdgezondheidszorg, verpleegkundigen, de GGZ en 113 Zelfmoordpreventie. Blend Leren is een onmisbare schakel tussen grote organisaties en het ontsluiten van kennis, met als specialiteit: het allerhoogste leereffect, hoe het traject en de doelgroep er ook uitziet.

Leren was altijd al belangrijk

Int Schüssler heeft het ‘leren leren’ niet van een vreemde. Haar vader was leraar Nederlands en een enorme voorstander van onderwijsvernieuwing. Zo adviseerde hij het ministerie over de invoering van de ‘Basisvorming’, een manier om middelbare scholieren in het begin van hun schoolcarrière dezelfde basis mee te geven, zodat ze daarna pas later gericht hoefden te kiezen. Een stroming ook, volgens Schüssler, die voor de scholieren meer de connectie tussen ‘hoofd, hand en hart’ bewerkstelligde, dan de eerdere manier van onderwijs geven.

Schüssler studeerde onderwijskunde, maar koos in eerste instantie voor de kunst. Ze had zichzelf leren schilderen – ze is autodidact – en verdiende later ook geld met het geven van workshops over ‘creativiteit’. Als ze er nu aan terugdenkt, verbaast ze zich over de onbevangen en brutale manier, waarop ze zichzelf verkocht. En dat die workshops meteen zo goed liepen. Toch merkte ze als kunstenaar dat, ze haar brein ‘te eenzijdig belastte’, door alleen scheppend te zijn, in haar eentje. Het zorgt ervoor dat ze ‘uit haar hoofd’ is, maar zag ze niet als iets wat ze fulltime haar hele leven kon doen.

Ze wilde meer doen in de ‘multimediale wereld’, samen met anderen: ‘Hoe gaaf als ik dat zou kunnen combineren met leren?’, vertelt ze. ‘Ik zag veel mogelijkheden, rond 2005. Video’s maken werd toegankelijker. Daarom begonnen we met het maken van gepersonaliseerde video. Het bruggetje naar online leren was klein.’

Ze begon met Willianne Timmer het bedrijf Blend Leren in 2015. ‘Ik kan, tot de dag van vandaag, heel veel creativiteit kwijt in al die leertrajecten, die wij ontwikkelen. Zowel qua vorm, inhoud en techniek. Het is een puzzel die je elke keer weer mag leggen en dat is heerlijk. Wij focussen ons op leren met humor en aandacht voor media, zoals video, animaties, quizzen, podcasts, illustraties en games.’

Een andere kijk op ondernemen

Toen Schüssler met haar zakenpartner Timmer begon met Blend Leren, koos ze er bewust voor om hun bedrijf zo duurzaam mogelijk te laten functioneren. Er werken nu zo’n tien mensen, en dat is ook wat ze zo willen houden. Daarbij hebben de twee vrouwen keuzes gemaakt, die nog weinig voorkomen in andere bedrijven. ‘Bij ons werkt niemand vijf dagen, daar geloven wij niet in. Een werkweek is maximaal vier dagen.

Blend_2023_915.jpg

 

Willianne Timmer en Int Schüssler

ls-yellow horizontal line LearningStone #fac112.png

 

Wij hebben een paar bewuste keuzes gemaakt. Mensen gedijen  goed als je een veilige en fijne omgeving creëert. Alles wat wij met elkaar doen is een teameffort, met als belangrijk uitgangspunt: we gaan geen uren schrijven. Dat heeft namelijk alleen maar nadelen, los van dat het tijd kost. Ook is er bij ons tijd om creatief te zijn. Met het atelier dat we hier hebben, kun je ook denken: ik ga even een uurtje schilderen. Het is helemaal prima als iemand dat doet.’

Met het atelier dat we hier hebben, kun je ook denken: ik ga even een uurtje schilderen. Het is helemaal prima als iemand dat doet.’

Dit is de manier waarop Schüssler wil werken met haar collega’s. Ze heeft ook weleens anders meegemaakt, bij bedrijven waar ze ‘keihard’ werd afgerekend op geld. ‘Zo wilde ik niet werken’, vertelt ze. ‘Dan kom je snel in een negatieve spiraal, bij een organisatie. Je moet bedenken wat bij jezelf goed werkt? Wij houden bij Blend Leren heel erg veel rekening met elkaar. Als iemand zich een tijdje mentaal minder goed voelt, dan houd je daar rekening mee binnen het team. Zodat we een duurzame plek creëren, waar je graag blijft. Ja, ik denk dat ik wel een teamplayer ben. Ik geniet ervan om anderen te zien groeien en in hun kracht te zetten. Zo nemen wij ook mensen aan. Wij vragen ons vooral af: wie ben jij als mens? Wij hebben ook nog nooit een vacature hoeven plaatsen. Mensen komen altijd op een natuurlijke manier op ons pad.’

Daarbij is de chemie tussen Schüssler en Timmer belangrijk. Zij zitten vrijwel altijd op één lijn. Het geheime wapen van Schüssler? ‘Mijn intuïtie. Ik kan heel erg goed vertrouwen op mijn intuïtie en durf daar ook op te varen. Bij het aannemen van nieuwe mensen, opdrachten of kansen. Belangrijk in samenwerken is dat je steeds kiest voor het hoogst haalbare, op basis van wat je intuïtief voelt. Willianne en ik zijn altijd heel scherp naar elkaar. Een tijdje geleden maakten we iets met 360 graden video. Wij waren daar druk mee bezig, maar het eindresultaat was toch mager. Maar ja, we hadden er al zoveel tijd in gestoken. Toen hebben we toch besloten het niet op te leveren. We hebben we het in één dag helemaal anders gedaan en iets gaafs gemaakt wat wel aansloeg. Tsja, kill your darlings, dat hoort er soms ook bij, in dit werk.’

Al vanaf het begin van Blend Leren liep het soepel. Dat komt – eerlijk gezegd – óók omdat Schüssler en haar collega’s al snel een hele grote opdracht binnensleepten van de GGZ. ‘Dat is zo belangrijk, mensen die je dat gunnen en je vertrouwen. Gelukkig heb ik ook een groot netwerk’, blikt ze terug.

 

Aantrekkelijke leertrajecten

Vanaf dat eerste grote project kon ze langzaam de dingen maken die ze wilde maken. Soms was Blend Leren brutaal: dan zagen ze dat een bepaald leertraject – zo matig in elkaar stak, dat ze vroegen: mogen wij eens pitchen? ‘Soms zie je leertrajecten, waar mensen zich echt doorheen moeten worstelen. Wij proberen altijd aantrekkelijk uitziende leertrajecten te maken, waar de kernvraag ‘wat willen de  mensen leren?’ zo scherp mogelijk is gedefinieerd. Ons werk is vaak ook puur communicatie, tussen verschillende partijen. We werken met specialisten, die heel gepassioneerd zijn en graag willen ‘zenden’, en dat begrijpen we. Dan moet je kijken hoe je de juiste informatie in de hoofden van de deelnemers kunt krijgen. Hoe je het beste het paadje in iemand z’n brein kan ontsluieren. Met informatie die er aantrekkelijk uitziet.’

Wij proberen altijd aantrekkelijk uitziende leertrajecten te maken, waar de kernvraag ‘wat willen de  mensen leren?’ zo scherp mogelijk is gedefinieerd. 

Bij dit soort trajecten heeft Schüssler toch nog veel aan haar achtergrond als visueel kunstenaar – ze schildert overigens nog steeds: alles wat er in het kantoor hangt in het centrum van Utrecht, komt uit haar penseel. ‘Het visualiseren van inhoud. Rijke content. Dat is waar wij voor staan. Met animaties en interactieve video’s.’

 

Serieuze en zware onderwerpen met humor

Bij de leertrajecten die Blend Leren doet, draait het vaak om het vinden van de ‘juiste toon’. Zeker bij 113 Suicidepreventie en bij trajecten voor de GGZ, gaat het om zware onderwerpen. Dan is het zaak voor Schüssler en collega’s om precies dat te schetsen en te maken, wat de deelnemers ráákt, maar ze ook vooral wat leert. ‘Het visuele proberen we meteen erbij te betrekken bij het concept. Maar met visuals kan het soms best lastig zijn. Dat luistert dan erg nauw. De sfeer die je schetst, mag niet te zwaar zijn. En de tone of voice kan ook weer niet te belerend zijn. Dat proberen we dan uit’, verklaart Schüssler, die ook niet schroomt om cabaretiers in te huren, om het doel van haar klant te bereiken. 

‘Je moet voor jezelf het werk ook leuk houden toch?’

Geanimeerd praat ze over comedianten Joep van Deudekom en Rob Urgert, die een grote rol spelen in het leetraject over de ‘gedragscode’ bij ProRail. Het grote voordeel van het inzetten van cabaretiers, is dat Blend Leren en ProRail nog nét iets verder konden qua inhoud, omdat alles met een knipoog is. Onderwerpen worden opeens beter bespreekbaar, dankzij de humor. De impact die hiermee wordt bereikt, is dan opeens heel groot.

Schüssler is degene die dan de scènes schrijft en de dialogen. Als ze erover praat, lichten haar ogen op. Ze heeft er zichtbaar schik in. ‘Je moet voor jezelf het werk ook leuk houden toch?’, besluit ze. 

Meer over Blend Leren

Blend_2023_011.jpg


Спасибо, что прочитали, давайте общаться! Следите за нами на LinkedIn

Заинтересованы в LearningStone Пригласите нас на экскурсию!
Читайте наш отзывы
Получать блоги по электронной почте? Зарегистрируйтесь здесь

Read more

Geld verdienen met blended leren

Blended learning, Tips & How to's, Business, Impact

Trainers kunnen de leeropbrengst van hun deelnemers op tal van manieren verbeteren door het toepassen van blended learning. Maar naast het leveren van meerwaarde aan klanten en deelnemers zal het ook…

Подробнее о Geld verdienen met blended leren

22 juni: Meer halen uit LearningStone? Volg (gratis) online de LearningStone masterclass

Blended learning, LearningStone, Webinar

Op 10 mei en 14 juni 15:00 organiseert LearningStone een masterclass voor iedereen die thuis is in LearningStone, maar een volgende stap wil maken. Nieuwe features worden uitgebreid besproken door…

Подробнее о 22 juni: Meer halen uit LearningStone? Volg (gratis) online de LearningStone masterclass

Waarom meedoen met de webinar ‘Introductie blended trainingsaanpak met LearningStone’?

Blended learning, LearningStone, Tips & How to's

Dinsdag 20 juni om 15:00 organiseert LearningStone een webinar voor iedereen die meer wil weten van blended leren en daarover vragen wil stellen aan Sjoerd Boersma, een van de oprichters van…

Подробнее о Waarom meedoen met de webinar ‘Introductie blended trainingsaanpak met LearningStone’?